Inloggen IntranetWachtwoord vergeten?

Rapport: overvol stroomnet kost tot wel 35 miljard aan economische groei

12 september 2024

Rapport: overvol stroomnet kost tot wel 35 miljard aan economische groei

Het overvolle stroomnet kost de BV Nederland tot wel 35 miljard euro. Per jaar. Dat gigantische bedrag zit 'em in bedrijven die niet kunnen uitbreiden, de haperende woningbouw en wind- en zonneparken die niet aangesloten kunnen worden.

Al met al scheelt dit de economie tussen de 10 en 35 miljard euro aan inkomsten, blijkt uit onderzoek van Boston Consultancy Group (BCG). Het gaat bijvoorbeeld om nieuwe datacentra die zich niet in ons land vestigen maar in een ander land. 

Het grootste deel van de inkomsten die 'we' mislopen, komt van bedrijven die hun plannen niet kunnen uitvoeren. "Ongeveer 80 procent", aldus Thijs Venema, een van de auteurs van het onderzoek van het wereldwijd opererende adviesbureau. "Die groei die zij mislopen, is een groot deel van de waarde waar we het over hebben."

Netcongestie

Daarnaast kost het overvolle stroomnet - ook wel samengevat als netcongestie - zo'n anderhalf miljard euro per jaar aan verspilde zonne- en windenergie, doordat dit niet aan het net geleverd kan worden. Dat scheelt 3 gigawatt aan stroom die opgewekt had kunnen worden, genoeg voor 3 miljoen huishoudens. Ook woningen die niet gebouwd kunnen worden, drukken de economische groei. 

De onderzoekers hebben zich gebaseerd op een eerder onderzoek, van het bureau Ecorys. Daaruit blijkt dat onze economie tot wel 4000 euro misloopt voor elke megawattuur aan opgewekte stroom die niet gebruikt kan worden omdat het elektriciteitsnet het niet aankan

Lees hier het gehele artikel. 

Grafisch Ontwerp: Poet Farmer

Realisatie: Genkgo