Inloggen IntranetWachtwoord vergeten?

Nieuws

27 februari 2024

Reactie DOET op persbericht Stedin

Vandaag heeft Vereniging DOET contact gezocht met netbeheerder Stedin, dit naar aanleiding van het door hen via de NOS verspreide nieuwsbericht: https://nos.nl/artikel/2510535-netbeheerder-elektrische-auto-s-niet-opladen-tussen-16-00-en-21-00-uur .

Vereniging DOET en haar leden zijn zeer onaangenaam verast door bovenstaande onverwachte bericht. Als branchevereniging voor Laadinfra en Laaddiensten begrijpen wij niet dat een dergelijk alarmistisch bericht in de media wordt gedeeld zonder enige aankondiging of vooroverleg. Immers, er zijn genoeg gremia waarbinnen wij in gezamenlijkheid over dit soort onderwerpen met elkaar overleggen.

Terwijl aan die tafels constructief wordt gesproken over het terugbrengen van de laadsnelheid wordt in het persbericht gerept over het compleet uitschakelen van publieke laadpalen binnen bepaalde tijdsbestekken. Vereniging DOET en haar leden zijn al meer dan een jaar in overleg binnen deze gremia, maar wij krijgen nu de indruk dat wij door deze berichtgeving als sector rechts worden ingehaald, de potentiële koper van een elektrische auto ernstig wordt afgeschrikt en bezitters van elektrische auto’s ongetwijfeld beginnen  te twijfelen over hun aankoop. Dit druist volledig in tegen de ambities die Nederland heeft op het gebied van de Energietransitie daar waar het elektrische mobiliteit betreft.  

Alhoewel wij kortstondig hebben overwogen om een reactie in de media te delen, lijkt het ons veel verstandiger om deze zorgen gezamenlijk te bespreken in de daarvoor bekende gremia zoals de NAL, het FET, etc. zodat we daar de mogelijke nuances kunnen bespreken want die gaan, zoals Stedin had kunnen voorzien, doorgaans verloren in de hedendaagse media. Tenslotte leven wij in een nieuwe politieke realiteit waarin elektrisch rijden niet langer als oplossing maar meer als een probleem wordt gezien, getuige de volgende Kamervraag van BBB bereikbaar via de volgende link.  Een gemiste kans wat ons betreft.   

Grafisch Ontwerp: Poet Farmer

Realisatie: Genkgo