Inloggen IntranetWachtwoord vergeten?

Mijlpaal van 500.000 laadpunten voor elektrische auto’s bereikt

21 juni 2023

Mijlpaal van 500.000 laadpunten voor elektrische auto’s bereikt

Nederland heeft de mijlpaal van 500.000 laadpunten voor elektrische auto’s bereikt. Eind april waren er 518.000 laadpunten waarvan bijna driekwart private laadpunten zijn van consumenten met een elektrische auto. Dit blijkt uit de nieuwste voortgangsrapportage van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).

Publiek toegankelijk
Van de 518.000 laadpunten bevinden zich er naar schatting 384.200 bij consumenten. Daarnaast gaat het om 5.207 snellaadpunten, 53.144 semi-publieke laadpunten zoals bij supermarkten en kantoren en 75.437 publieke laadpunten.

De verhouding tussen publiek en privaat laden verschilt sterk per regio. Dit komt doordat inwoners in bepaalde regio’s vaker over een eigen oprit of eigen parkeerplaats beschikken. In de stedelijke gebieden is dit minder het geval waardoor het aantal private laadpunten in verhouding lager is en elektrisch rijders meer op de publieke laadinfrastructuur aangewezen is. In de landelijke regio’s – het noorden van Nederland voorop – laadt 88 procent van de elektrische rijders thuis, terwijl dit landelijk slechts 67 procent is.

Voldoende laadinfrastructuur
De NAL heeft als opgave voldoende laadinfrastructuur te realiseren om een snelle transitie naar elektrisch vervoer te faciliteren. Uitgangspunt is dat het laden van een elektrisch voertuig net zo gemakkelijk is als het laden van een mobiele telefoon: eenvoudig, slim en overal.

‘We liggen goed op koers. Nederland behoort tot de koplopers van Europa als het gaat om laadinfrastructuur’, stelt NAL-voorzitter Gerben Jan Gerbrandy. ‘Maar er zijn ook uitdagingen. De groei van elektrisch vervoer neemt elk jaar toe. Met name bij de uitrol van snelladers en laadmogelijkheden voor zwaar vervoer is voldoende capaciteit een zorg. Er wordt landelijk en regionaal door overheden en netbeheerders veel gedaan om de capaciteit slimmer te benutten en uit te breiden. Die belangen voor mobiliteit zouden steviger verankerd moeten worden in de besluitvorming.’. 

Verder lezen? https://nederlandelektrisch.nl/actueel/nieuwsoverzicht/i2399/mijlpaal-van-500-000-laadpunten-voor-elektrische-auto-s-bereikt

Grafisch Ontwerp: Poet Farmer

Realisatie: Genkgo