Inloggen IntranetWachtwoord vergeten?

Staatssecretaris geeft startsein voor de Human Capital Agenda Laadinfra

03 november 2022

Staatssecretaris geeft startsein voor de Human Capital Agenda Laadinfra

Voor de aanleg van laadpunten zijn veel vakmensen nodig. Daar is overal tekort aan. Om de vaart erin te brengen en te houden, bundelen maar liefst twaalf partijen daarom vandaag de krachten in de vorm van een samenwerking. In de Human Capital Agenda Laadinfra spreken zij onder andere af dat er een opleiding tot laadpaalmonteur en een nieuw keuzedeel Elektrische Voertuigen voor mbo’ers komt en gaan ze nieuwe methoden hanteren om laadpalen makkelijker en daardoor met minder inzet van menskracht aan te sluiten. Zo zorgen ze ervoor dat er snel voldoende laadpunten komen voor alle elektrische rijders.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaf het startschot voor de samenwerking. “Het is prachtig om mee te bouwen aan een schone toekomst. Dat is wat onze vakmensen die laadpalen plaatsen letterlijk doen. Ik vind het echt te prijzen dat de sector zelf kijkt hoe we hun kennis en capaciteit zo goed mogelijk benutten en zelfs vergroten. Dat maakt het werk leuk. En dat is goed nieuws voor ons allemaal, want we hebben deze mensen keihard nodig.”

De sector van elektrisch vervoer en laadinfrastructuur verandert snel. Eisen die worden gesteld aan het aansluiten van laadpunten en technieken om slim laden te implementeren vragen voortdurend om aanpassingen in onderwijsprogramma’s. Op die manier blijven vakmensen volledig uitgerust en zijn gecertificeerd om bij te kunnen dragen aan het organiseren, installeren en aansluiten van slimme laadinfra in Nederland. In het programma ‘Plug in & Play’ pakt een consortium van spelers in de gehele keten van laadinfra door op bovenstaande.

Het samenwerkingsverband van partijen die de energietransitie uitvoeren, ‘Mensen maken de Transitie’, nam vandaag het ondertekende convenant Human Capital Agenda Laadinfra in ontvangst. Directeur Martha van den Hengel vertelt: “We moeten de komende 8 jaar nog 400.000 publieke laadpalen plaatsen. We moeten met elkaar de komende tijd leren hoe we dit het beste kunnen doen. Hoe richten we het proces het handigst in? Welke onderdelen van het proces of laadpaal vragen om innovaties? Vanuit ons samenwerkingsverband pakken we deze agenda graag op!”

De Nationale Agenda Laadinfrastructuur benoemt het versnellen van het proces als een heel belangrijk onderdeel. Daarin speelt opleiden een grote rol, maar ook productinnovatie. Daarom hebben de netbeheerders een compacte aansluitmodule ontwikkeld, die vanaf januari grootschalig uitgerold gaat worden in de publieke ruimte. Die module wordt zonder gereedschap geïnstalleerd en dat betekent een enorme tijdwinst: hiermee daalt de installatietijd van 36 minuten naar 8 minuten per aansluiting.

In het Klimaatakkoord zijn de ambities namelijk hoog op het gebied van elektrisch vervoer: de aansluiting van 1,7 miljoen slimme laadpunten voor 2030. Realisatie van deze ambitie staat of valt met voldoende vakmensen en slimme innovaties.

Afzender: Mensen maken de Transitie, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NKL, Connectr en ElaadNL

De twaalf partijen die vandaag het Convenant Human Capital Agenda Laadinfra hebben ondertekend: Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, MBO Raad, ElaadNL, NKL, S-BB, NVDE, Vereniging DOET, Connectr en MRA-elektrisch. 

Grafisch Ontwerp: Poet Farmer

Realisatie: Genkgo